LITERATURA | FILMY | KULINARIA | HUMOR | PRZESĄDY | ETYKIETA | HISTORIA | NATURA | SYMBOLE | DIY | PODRÓŻE
Morze na Talerzu – dział kulinarny
Dział poświęcony sprawdzonym przepisom na pyszne potrawy z ryb i owoców morza. Przypomnij sobie najlepsze nadmorskie knajpki w zaciszu domowej kuchni!
Grill: Delikatne szaszłyki ze świeżych krewetek i ananasa
Lekkie, zdrowe smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, idealne dla miłośników grillowania i smaku owoców morza.
Czas przygotowania: ok. 30 minut Ilość porcji: 4
Składniki:
- 600 g krewetek królewskich
- 1/2 świeżego ananasa
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Obierz krewetki (możesz zostawić ogonki).
- Plasterki ananasa pokrój w dość duże cząstki.
- Nabijaj patyczki szaszłykowe na przemian krewetkami i pokrojonym ananasem.
- Grilluj szaszłyki przez ok. 3-5 minut smarując je oliwą z oliwek.
- Delektuj się delikatnym smakiem pysznych szaszłyków!
Proponujemy wypróbować również wersję z marynatą:
Składniki marynaty: 1 papryczka chilli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego imbiru, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki rumu, 1/2 pomarańczy, 1 limonka
Przygotowanie: przekładamy do blendera przygotowaną papryczkę, obrany czosnek, starty imbir, startą skórkę pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięty z nich sok i resztę składników. Miksujemy. Wkładamy krewetki do marynaty na 30 minut.
Sałatki: szybko i zdrowo!
Tuńczyk z Awokado
2 porcje. czas: 10 minut.
- 1 dojrzałe awokado,
- 150 g tuńczyka w zalewie,
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
Awokado oczyszczamy ze skórki i pestek, następnie kroimy je w kostkę i skrapiamy cytryną w misce. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Natkę pietruszki oraz szczypiorek siekamy na drobno. Mieszamy wszystkie składniki razem i doprawiamy sałatkę do smaku pieprzem oraz solą.
Łosoś Wędzony
4 porcje. czas: 20 minut.
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 200g wędzonego łososia
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
- 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- łyżka musztardy i łyżka miodu
- czarny pieprz i sól (świeżo mielone)
Do sałaty wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w paski łososia. Do soku z cytryn dodajemy sól i mieszamy by się rozpuściła, mieszając stopniowo wlewamy oliwę, dodajemy miód i musztardę. Sos doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę.
Krab z Jagodami
2 porcje. czas: 10 minut.
- 2 puszki ( po 170 g) mięsa kraba w zalewie
- 50 g liści świeżego szpinaku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g jagód
- 50 ml octu balsamicznego
Mięso kraba odsączamy z zalewy, następnie układamy na talerzu szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe i jagody. Dodajemy mięso kraba. Tak stworzoną sałatkę polewamy delikatnie octem balsamicznym (najlepiej dobrej jakości). Przed podaniem możemy lekko wymieszać wszystkie składniki.
Grill: Labraks w Cytrusach
Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 labraksy
- 5 pomarańczy
- 1 cytryna
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Skórę ryby nacinamy po obu stronach w 3-4 miejscach.
- Marynata: Z cytryny oraz 3 pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Nacieramy rybę marynatą.
- Te same pomarańcze kroimy w plasterki i lekko grillujemy.
- Następnie odwracamy je i układamy na nich ryby. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Rada: Warto upewnić się, że kupowana ryba pochodzi z hodowli, ponieważ przy połowach dzikiego labraksa giną również dzikie delfiny.
Pasta z wędzonej makreli
Składniki:
- 300 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
- 1 mała cebula i 2 średnie ogórki kiszone
- 1 łyżka majonezu i 1 łyżeczka musztardy
- pieprz mielony, sól
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
- Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości
- Cebulę i ogórki kroimy na drobne kawałeczki
- Makrelę, posiekaną cebulę, ogórki, majonez i musztardę ubijamy razem w misce za pomocą widelca.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy na świeżym chlebie lub ciepłych grzankach.
Tradycyjna zupa rybna
Składniki:
- ryba (np. okoń, płoć), 1 kg
- pęczek młodej włoszczyzny
- 30 dag młodych ziemniaków
- sól i pieprz
- listek laurowy i ziele angielskie
Przygotowanie:
- Ryby skrobiemy, oczyszczamy i filetujemy i kroimy na kawałki
- Resztki z ryb gotujemy na wolnym ogniu w 2 l zimnej, posolonej wody, z listkiem laurowym i 2 ziarnami ziela angielskiego.
- Przecedzamy, dodajemy warzywa i ziemniaki, sól oraz pieprz
- Pod koniec dodajemy fileciki z ryb i doprowadzamy do wrzenia.
doprawiamy do smaku.
Grill: Świeży łosoś w ziołach
Czas przygotowania: ok. 45 minut Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 dzwonka z łososia
- natka pietruszki
- koperek i czosnek
- masło
- cytryna
- odrobina oliwy
- sól morska i pieprz czarny
Przygotowanie:
- Marynata: drobno pokrojona natka pietruszki, koperek, czosnek, odrobina oliwy, sól morska, pieprz.
- Łososia marynujemy co najmniej 30 minut.
- Skrapiamy rybę cytryną, grillujemy przez kilka minut z obu stron
- Pod koniec grillowania nakładamy małe kawałeczki masła czosnkowego (gotowego lub zrobionego – masło miesza się z ubitym czosnkiem) i czekamy do jego rozpuszczenia.
Rada: Im lepszy i świeższy łosoś, tym lepsza efekt końcowy.
LITERATURA | FILMY | KULINARIA | HUMOR | PRZESĄDY | ETYKIETA | HISTORIA | NATURA | SYMBOLE | DIY | PODRÓŻE